Thailand gaat handel in ivoor verbieden

Thailand gaat de handel in ivoor verbieden. Dat heeft premier Yingluck Shinawatra bekendgemaakt bij de start van de Cites-conferentie. In Bangkok zijn vertegenwoordigers uit 178 landen bijeen om te praten over bedreigde diersoorten.

2445624436Momenteel worden zo’n 35.000 plant- en diersoorten beschermd door het verdrag. Tijdens deze bijeenkomst staan olifanten, ijsberen en neushoorns hoog op de agenda.

“Het is zeer positief dat Thailand deze conferentie aangrijpt om de illegale handel in ivoor te verbieden”, zegt Geert Lejeune van WWF België. “Maar de strijd om de olifanten te beschermen is nog niet gestreden.”

De Verenigde Staten willen dat de handel in de huid van de ijsbeer wordt verboden. Canada en Rusland verzetten zich daartegen. In Canada worden jaarlijks honderden ijsberen door jagers geschoten. Ook over de aanpak van de handel in hoorns van de neushoorn zal er gediscussieerd worden. Die handel is verboden, maar volgens sommigen zou legaliseren kunnen helpen om het stropen tegen te gaan.

Volgens deskundigen worden er momenteel zo veel diersoorten met uitsterven bedreigd dat de conferentie de belangrijkste in de geschiedenis van het verdrag is. De bijeenkomst, die een keer in de drie jaar gehouden wordt, duurt tot 14 maart.

Het Cites-verdrag werd in 1973 afgesloten om de handel in bedreigde plant- en diersoorten te reguleren om te voorkomen dat soorten zouden uitsterven.

Bron : de redactie.be – link

Reacties zijn gesloten.

Site gebouwd met WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: